Igienizare aer conditionat auto
A venit, a venit… primavara. O data cu ea si un pic de caldura. La peste 18 grade C afara e posibil sa fi ajuns la peste 25 grade C in masina si atunci probabil ca ai pornit sistemul de climatizare (daca are masina, daca nu ai deschis geamul).
In cazul in care lucrurile au decurs ok e foarte bine. Daca ai avut surpriza sa constati ca sistemul de climatizare nu mai produce aer rece, sau daca produce aer rece acesta e insotit de un miros foarte neplacut, cred ca te va interesa acest articol.
Functionarea aerului conditionat auto se foloseste de acelasi principiu cu aerul conditionat folosit in cladiri. Un agent de racire (freon), cu ajutorul unui compresor sau motor, este comprimat pentru a i se creste presiunea, urmand sa fie pulverizat printr-un orificiu. Pe scurt, la fel ca la o bricheta, gazul care este suflat produce o scadere de temperatura – cand aprinzi o bricheta, sau suflii doar gazul o sa simti ca partea superioara a brichetei se raceste. Totusi la un autovehicol componentele de AC sunt multiple si destul de fragile. Un lucru important pe care merita sa il stii e ca agentul de racire (cel folosit momentan in masini este R134a) se pierde in atmosfera intr-un procent de 20% anual si ca sistemul foloseste un ulei special pentru ungerea compresorului, ulei care la randul lui se pierde si se consuma la o functionare normala a sistemului. Din aceste motive anual (sau cel putin la 2 ani) este recomandat sa reumpli instalatia de aer conditionat. Asa sistemul va functiona la parametrii maximi si in acelasi timp componentele precum compresorul de AC vor functiona mai mult timp.
Un alt aspect care merita mentionat este mirosul care apare cel mai adesea primavara la pornirea aerului conditionat. Spatiul umed si racoros din tubulaturile de aer ale sitemului de climatizare este un loc foarte propice pentru formarea de bacterii si microbi, care se dezvolta in liniste iarna in perioada in care nu folosesti climatizarea pentru a produce aer rece. Aceste bacterii, pe langa faptul pot sa miroase urat, sunt foarte daunatoare sanatatii si pot provoca de la dureri de cap pana la alergii. O soloutie pentru indepartarea bacteriilor si igienizare aer conditionat este AircoClean de la Wynns, solutie pe care o folosim noi in service si de care suntem multumiti. Sunt si alti producatori pentru solutii similare. Sunt in comerti si sparyuri care teoretic fac acelasi lucru insa in opinia si experienta mea acelea sunt doar odorizante, nu omoara bacteriile ci doar schimba mirosul pe moment. Substanta pentru igienizare aer conditionat din AircoClean este un medicament care prin ultrasunetele produse de aparatul special de aplicare se vaporizeaza si ajunge in toata instalatia de ventilatie. O astfel de igienizare aer conditionat dureaza 15 minute si se face cu ventilatia masinii pornite pe treapta 1 si cu recircularea aerului in habitaclu cuplata.
Un ultim sfat este acela de a folosi aerul conditionat moderat si cu atentie. Nu supune corpul la socuri termice, adica daca afara sunt 28 grade nu seta climatizarea pe 16 grade celsius deoarece afara vei iesi tot la 28 de grade si aceste socuri termice sunt foarte nesanatoase. Recomand o scadere treptata a temperaturii din masina si o limitare la 22 grade C.